Veel gestelde vragen

Alles over Dons, dekbedden, kussens en onze service:

Hoe kan ik zien hoe warm een dekbed is?

Door het grote aanbod lijkt het wel eens moeilijk tot de juiste keuze te komen. Toch hoeft dit voor u geen probleem te geven als u voor uzelf kunt bepalen welke isolatiebehoefte u heeft. Heeft u het bijvoorbeeld snel koud of is dat juist niet het geval. In het eerste geval zou u een wat zwaarder gevuld dekbed nodig hebben terwijl u anders met een wat dunner gevuld exemplaar goed uit de voeten kunt.

De thermo of 4 seizoenen dekbedden bestaan uit twee afzonderlijke delen met een verschillend vulgewicht zodat u hiermee ook in warme zomers of koude winters uw isolatiebehoefte naar omstandigheden kunt aanpassen. In het warmteklasseschema zoals dat door Ducky Dons wordt gehanteerd is precies te zien welke warmte-isolatie u van de diverse systemen kunt verwachten.

Warmte-Klasse Toepassing
Klasse 1 Een echt warm dekbed! Ideaal voor koude slaapkamers en/of mensen die het nogal snel koud hebben.
Klasse 2 Deze dekbedden passen het best bij ons klimaat en zullen de meeste mensen goed bevallen.
Klasse 3 Voor mensen die het snel warm hebben en/of voor gebruik in de verwarmde kamers.
Klasse 4 Echte zomerdekbedden, die zelfs in warme nachten nog optimaal comfort bieden.

Ik heb een allergie, kan dit kwaad?

Een eventuele allergische reactie tijdens de slaap wordt nooit veroorzaakt door de vulling van het dekbed of hoofdkussen maar door de aanwezigheid van huisstofmijt in de slaapomgeving. Deze huisstofmijten zijn volstrekt ongevaarlijk maar kunnen bij een zeer kleine groep mensen wat overlast bezorgen zoals huiduitslag of hoesten en niezen.

Voor deze gebruikers is het Nomite label belangrijk.

Het Nomite label betekent:
Dat een donzen dekbed of hoofdkussen met dit label bij uitstek geschikt is voor mensen met een allergie voor huisstofmijt.

Dit wordt gerealiseerd door:
Het gebruik van extra dichtgeweven tijk die het binnendringen van huisstofmijt tegen gaat.

Is de tijk van een donzen kussen of dekbed belangrijk?

Het speciaal geweven doek van een donzen dekbed noemen we de tijk van het dekbed en moet aan nogal wat eisen voldoen.

Om het dekbed te laten “ademen” moet de tijk luchtdoorlatend zijn terwijl ook het lichaamsvocht goed moet kunnen worden opgenomen. Daarom bestaat een goede tijk altijd uit 100% katoen.

Een goede tijk laat dus lucht door en neemt vocht op, maar moet ook het dons en de veertjes binnen houden.

En dit valt niet altijd mee omdat ook volgroeide eenden en ganzen altijd wat onrijpe veertjes in hun verenkleed hebben zitten die automatisch met de rest van de vulling in het dekbed terecht komen.

Het af en toe doorlaten van zo’n veertje heeft dan ook niets te betekenen en wordt tijdens het gebruik van het dekbed steeds minder.

Is een donzen kussen milieuvriendelijk?

Zonder meer ja! Donzen kussens zijn samengesteld uit 100% natuurlijke materialen zoals dons en veren en een katoenen tijk. Ook de productie van donzen kussens gebeurt op een wijze die niet belastend is voor het milieu. Tevens beschikt Ducky Dons over een eigen waterzuiveringsinstallatie waardoor het water, dat gebruikt wordt om de veren en het dons te wassen, op een milieuvriendelijke wijze gezuiverd en afgevoerd wordt.

Dit kan helaas niet gezegd worden van synthetische dekbedden omdat de synthetische vullingen een product zijn van de petrochemische industrie.

Mocht u na lange jaren van gebruik uw donzen dekbed willen vervangen door een nieuwe, dan is dit door de natuurlijke samenstelling van het dekbed dus absoluut niet belastend voor het milieu.

Kan een donzen dekbed gereinigd worden?

Natuurlijk! In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht kan een donzen dekbed heel goed gereinigd worden mits de juiste voorschriften in acht worden genomen.

Overigens is het reinigen bij normaal gebruik slechts eens per 4 of 5 jaar nodig. Voor wat betreft het dagelijks onderhoud kan worden volstaan met het even simpel opschudden van het dekbed.

Per dag 1 tot 2 uur de slaapkamer luchten door een raam open te zetten is in principe al voldoende uw dekbed fris en volumineus te houden.

Een donzen dekbed past niet in een huishoudwasmachine. Reinig daarom niet zelf, maar laat dit doen door een hierin gespecialiseerd bedrijf, bijvoorbeeld een stomerij of wasserette bij u in de buurt.

Kan ik mijn bestelling retour sturen?

U heeft een afkoelingsperiode van 90 dagen om zonder opgaaf van redenen het product te retourneren, ingaande op de dag van ontvangst van het product. Het product kan alleen in originele verpakking geretourneerd worden en er dient gebruik te worden van nieuw of schoon beddengoed. Dekbedden kunnen niet retour worden gestuurd.

Het retour sturen van een bestelling is gratis voor Nederlandse klanten, Belgische klanten krijgen € 5,- van het retourbedrag vergoed.

Rekenen jullie verzendkosten

Donskussen.be berekent geen verzendkosten voor order > € 50,-. Anders rekenen wij € 4,95 verzendkosten. Voor verzendingen naar het buitenland rekenen wij €6,50 aan verzendkosten.

Waar komt het dons vandaan?

Alle dons en veren die in de producten van Ducky Dons worden verwerkt zijn afkomstig van slachterijen.

Dons en veren zijn namelijk niet de belangrijkste producten van de eend of de gans, het gaat natuurlijk om het vlees.

We willen graag duidelijk stellen dat er nergens ter wereld eenden of ganzen worden geslacht ten behoeve van de “donsindustrie”. Het dons en de veren zijn niets meer of minder dan een waardevol bijproduct van de voedingsindustrie. Ducky Dons gebruikt dus geen dons en veren van levende dieren.

De huidbedekking van kippen zult u nooit   in dekbedden of kussens aantreffen: het bevat geen dons en in tegenstelling tot de mooie gebogen eenden- of ganzenveertjes zijn kippenveren vrij plat en hebben daardoor weinig isolerend vermogen.

Waarom een donzen dekbed?

Waarom dons van alle mogelijke dekbedvullingen niet te overtreffen is? Een dekbed op zich is weliswaar geen warmtebron maar dons en veren zijn beter dan iedere andere vulling in staat om uw lichaamswarmte vast te houden.

Als we in de natuur de eenden en ganzen zelfs in de koudste winteromstandigheden nog “een bad zien nemen” dan wordt dit wel heel goed duidelijk.

Ook het vochtopnemend en vochtregulerend vermogen van dons en veren zijn heel belangrijk aangezien we tijdens onze slaap gemiddeld 2 dl. Lichaamsvocht via de poriën verliezen.

In tegenstelling tot dekbedden met synthetische vulling neemt een donzen dekbed dit vocht direkt op zodat gedurende de nacht uw dekbed heerlijk comfortabel blijft. Gedurende de dag wordt het vocht weer aan de omgeving afgegeven, zodat uw donzen dekbed ’s avonds weer “bedrijfsklaar” is

Wat is het verschil in donskwaliteiten?

Vanaf 2001 is nieuwe Europese regelgeving van kracht onder de code En 12934. Hierin staat nauwkeurig beschreven aan welke eisen donzen dekbedden en kussens moeten voldoen.

De belangrijkste in Nederland voorkomende donskwaliteiten zijn:

15% dons            Samengesteld uit 15% gewichtsaandelen dons en 85% veertjes

65% dons            Samengesteld uit 65% gewichtsaandelen dons en 35% veertjes

90% dons            Samengesteld uit 90% gewichtsaandelen dons en 10% veertjes

Omdat het dons prijsbepalend is voor een kussen, zal een 90% kussen meestal duurder zijn dan een 65% of 15% kussen. Tegelijkertijd is een 90% dekbed wel lichter in gewicht en dus veel comfortabeler in gebruik.

Wat is het verschil tussen dons en synthetische of wollen vulling?

Alle drie de soorten vulling hebben tot doel de lichaamswarmte te isoleren en zijn hier in principe ook goed toe in staat. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen die zich tijdens het gebruik openbaren.

Zo zijn dons en wol als natuurlijke vullingen veel beter in staat het lichaamsvocht op te neme dan bedden met een synthetische vulling die daardoor vaak wat klam aanvoelen. Door zijn, in verhouding, licht gewicht is een donzen kussen/dekbed zeer soepel en zal het zich comfortabel naar uw lichaam voegen.

Van alle soorten vulling zal dons na verloop van tijd ook het meeste volume blijken te houden, terwijl synthetische en wollen dekbedden wat eerder dunner worden en zodoende hun isolerende vermogen verliezen.

Zonder twijfel is dons niet de goedkoopste dekbed- en kussenvulling maar als u bedenkt dat een goed donzen dekbed of kussen probleemloos 10 jaar meegaat, dan kijkt u wellicht toch wat anders tegen deze investering aan.

Wat is het verschil tussen eenden- en ganzendons?

De eigenschappen van eenden- of ganzendons zijn feitelijk gelijk, allebei bieden ze een fantastische isolatie van uw lichaamswarmte. Grote verschillen zijn er dan ook niet.

Wel is het zo dat ganzendons in de regel uit wat grotere donsvlokken bestaat zodat voor dezelfde warmte-isolatie wat minder vulling gebruikt kan worden.

Ook worden ganzen op wat latere leeftijd geslacht zodat het dons wat sterker is en wat langer volume blijft houden.

Voor wat de kleur van dons en veren betreft kan nog worden opgemerkt dat er totaal geen verschil hoeft te bestaan tussen witte, bruine of grijze dons.

Zijn alle prijzen inclusief BTW?

Ja, alle prijzen zoals deze op de webshop vermeld staan zijn inclusief BTW. U kunt een factuur ontvangen op aanvraag. Verder wordt uw bestelling gratis verzonden.

Krijg ik een gratis kussensloop bij mijn bestelling?

Dat is afhankelijk van de prijs van de producten die u koopt. Bij elk product dat u aanschaft met een winkelwaarde van € 75,- of meer ontvangt u een gratis kussensloop of molton. Stel, u koopt twee kussen met een waarde van € 119,- per stuk en een kussen van € 29,-. U ontvangt dan twee gratis kussenslopen.