Donzen kussen wassen

Posted on

Donzen kussens hebben andere was instructies dan een “regulier” kussen. Deze instructies staan altijd aangegeven op een label aan het hoofdkussen. Lees in dit artikel wat de beste manier is om een donzen kussen te wassen. 

Veren kussen wassen

Veren zijn bedoeld om de rug van een eend te beschermen tegen water. Wanneer u een veren kussen gaat wassen, is de kans groot dat deze enorm gaat stinken. Het is namelijk erg lastig om deze goed droog te krijgen. Het is daarom verstandig om het veren kussen naar een stomerij te brengen, die ervaring heeft met het wassen van veren- en donzen kussens.

  • Veren kussens wast u niet zelf, maar brengt u naar een gespecialiseerde stomerij.

Donskussen wassen

Volg daarom goed de instructies op het waslabel. Wij raden u aan om het kussen na het wassen in de droger. Vervolgens stopt u het kussen nogmaals in de droger, ditmaal minimaal 4 uur op een gemiddelde temperatuur, eventueel met een tennisbal. Het voordeel van de tennisbal is dat het kussen wordt opgeklopt in de wasmachine, waardoor het kussen luchtig blijft. Het beste kunt u het kussen na het drogen nog een dag buiten laten luchten. Let op, wanneer het een vochtige dag is kunt u het beter binnen laten nadrogen.

Na het wassen en drogen ruikt het kussen weer heerlijk fris en is het nog steeds huisstofmijt vrij. Deze wasmethode is zowel bruikbaar voor ganzendonzen- als eendendonzen kussens.

  • Was uw kussen zoals vermeld op het wasetiket.
  • Drogen is het belangrijkste, droog uw kussen minimaal 4 uur om schimmel te voorkomen.

5 onderhoudstips voor uw hoofdkussen

  1. Het beste is om niet vlak voor bedtijd te gaan douchen. Vocht is de grootste vijand van dons, en het wordt daarom niet aangeraden om met nat haar te gaan slapen.
  2. Klop het kussen na het opstaan voorzichtig op, zodat het kussen weer in de oorspronkelijke staat hersteld wordt en overdag kan luchten.
  3. Olie op het kussen verkort de levensduur van het kussen. Het is daarom niet handig om vlak voor het naar bed gaan crèmes op te smeren.
  4. Was de kussensloop wekelijks
  5. Gebruik een kussenbeschermer om het hoofdkussen om deze in topconditie te houden.

Indien u er zeker van wilt zijn dat de veerkracht van het dons in stand blijft, raden wij u aan het kussen naar een stomerij te brengen. Daarnaast raden wij u aan een kussenbeschermer te gebruiken, zodat het kussen zijn veerkracht lang behoudt en het kussen minder vaak gewassen hoeft te worden.

Bescherm mijn kussen tegen vuil

Kussen & dekbed stomerijen

U kent vast wel een plaatselijke stomerij in de buurt, maar er zijn ook diverse grote stomerijen in Nederland, die bijv. de producten bij jou thuis op komen halen. Hieronder hebben wij de beste stomerijen van Nederland in een tabel opgesomd.

Naam Voordeel Aantal locaties
AH Wasservice Gemakkelijk in te leveren voor- of na het boodschappen doen. 150
Ophaalstomerij Komen uw kussen of dekbed ophalen. 1 (Amsterdam)
Emte Wasservice Gemakkelijk in te leveren. >100
MrTimeSaver Komt uw was bij u thuis op  halen. 8 (vooral rondom Den Haag)

Let op: Het is belangrijk, zeker wanneer u een allergie hebt, dat het kussen op 60 graden (of hoger) gewassen wordt. Pas vanaf 60 graden wordt de huisstofmijt bestrijdt, dus wanneer u uw kussen op een lagere temperatuur wast kunnen wij niet garanderen dat er geen huisstofmijt in het kussen kruipt.

Vragen over het wassen van een kussen kunt u hieronder stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *