Dons kussen stinkt

Posted on


Een bekend probleem bij bezitters van een donskussen is dat het kussen op termijn kan gaan stinken. Een klant belde ons laatst met de vraag, ”hoe kan het dat mijn dons kussen stinkt”? Deze klant bleek het kussen in kwestie bij de Ikea gekocht te hebben, en twijfelde over de kwaliteit. Een ander veel voorkomend probleem is dat een kussen gaat stinken nadat het gewassen is. Herkent u dit probleem? In dit artikel ontdekt u hoe u een stinkend donskussen kan voorkomen, en wat te doen als het kussen al stinkt.

1. Een stinkend kussen door een te lage kwaliteit

Zoals eerder genoemd heeft een klant te maken gehad met een stinkend Ikea hoofdkussen. De Ikea valt in dit geval niets te verwijten, maar in vergelijking tot Ducky Dons hebben deze kussens geen Downafresh label. Het Downafresh label verzekerd u ervan dat de veren en het dons niet afkomstig is van de levende pluk en dat het zorgvuldig is gewassen. Het kan zo zijn dat er bijvoorbeeld een aantal veren tussen zitten die niet goed gewassen zijn, dit zorgt voor een onaangename geur; het dons kussen stinkt.

2. Een stinkend kussen na het wassen

Een donzen hoofdkussen wassen kan u zelf doen, met de kanttekening dat we niet kunnen garanderen dat het kussen niet gaat stinken, voor het beste resultaat raden wij aan het kussen te laten reinigen door een stomerij.

We hebben zelf een donzen kussen gewassen op met een normaal waspogramma en op 60 graden, vervolgens hebben we het in de droger gestopt met een standaard droogprogramma. Echter wat bleek nou, het kussen stonk behoorlijk toen het uit de droger kwam. Het is vervolgens twee dagen buiten opgehangen om te dragen, waarna de stank grotendeels verdwenen was. We waren echter niet tevreden over het resultaat.

Na verder onderzoek bleek dat het lang duurt voordat dons helemaal is gedroogd, als het maar een beetje nat is kan het gaan schimmelen en dus stinken. We hebben het kussen nogmaals gewassen en nu 5 uur in de droger gestopt, tot onze verbazing stonk het kussen inderdaad niet meer.

3. Uw donskussen stinkt door een onjuiste gebruikswijze

Dons is zeer gevoelig voor vocht. De aanraking met vocht verlaagd de levensduur van een kussen drastisch. Ga dus niet met natte haren op een kussen slapen en laat het niet in een vochtende omgeving liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *